Pagina opties

Groter
RSS

Brief van burgemeester Remco Bosma (20-05-2020)

Beste inwoners van de gemeente Bladel,

De corona updates komen dagelijks voorbij in het nieuws. Cijfers van besmettingen en overledenen, verhalen van patiënten en hulpverleners, virologen die aanschuiven in praatprogramma’s, korte video-updates in frontberichten op tv en persconferenties van minister-president Rutte; de informatiestroom rondom het Covid-19 virus is groot. Het is allemaal bijna niet bij te benen. Dat merk ik zelf ook.

Waar ik blij mee ben is dat de huidige cijfers een daling laten zien van het aantal getroffenen. Het is nog een wankel evenwicht maar het is zeker positief. Waar ik ook blij mee ben, is dat de mensen in onze gemeente zich over het algemeen heel goed houden aan de regels die door de Rijksoverheid zijn voorgeschreven. Ik weet dat het niet altijd meevalt en dat het offers vraagt.

Hier en daar worden de regels wat versoepeld en de komende maanden zet dat verder door.

De basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs gingen op 11 mei open. Met stralende gezichten stonden de kinderen die maandag weer op het schoolplein. Met de nodige aanpassingen en goede begeleiding van leraren en kinderopvangorganisaties gaat dat heel goed. Dat is een heel gepuzzel voor de medewerkers. U leest meer over het opengaan van de scholen in het artikel ‘Eindelijk weer samen naar school’.

Sinds 11 mei zijn ook de kappers, pedicures en mensen in andere ‘contactberoepen’ weer aan de slag. Fijn voor de mensen die hun beroep weer mogen uitoefenen en fijn voor de klanten. Ik kan u zeggen dat ik blij ben dat mijn eigen coronakapsel binnenkort ook verleden tijd is.

Verschillende sportverenigingen gingen hard aan de slag met het landelijke protocol ‘Verantwoord Sporten’. Ze vertaalden dat naar hun vereniging en geven nu aangepaste trainingen (wedstrijden mogen nog niet). Voor sommige binnensporten is creatief gekeken hoe de trainingen en lessen voorlopig buiten gegeven kunnen worden. Om zo hun sport te kunnen aanbieden én te kunnen voldoen aan de regels. Ook dat vraagt veel van de vrijwilligers die het allemaal moeten organiseren.

De regels die landelijk worden vastgesteld, pakken niet voor iedereen goed uit. Fitnesscentra en sauna’s mogen nog niet open. Ook binnensporten zoals badminton en handboogschieten kunnen nog niet van start. Hoewel verenigingen en organisaties zelf soms aangeven klaar te zijn om hun sport veilig aan te bieden, laat de landelijke noodverordening dat nog niet toe. Ik begrijp dat dit soms frustrerend kan zijn. 

Er zijn gelukkig steeds meer lichtpuntjes. Nieuwe oplossingen als antwoord op de uitdagingen van deze onzekere tijd. Zoals bij zorgcentrum de Floriaan in Bladel, waar een veilig knuffelscherm werd geplaatst dankzij een samenwerking van architectenbureau Faro en STAS. Dankzij dit knuffelscherm kan er weer lichamelijk contact zijn met familieleden die zolang afgesloten waren van hun dierbaren.

Als ik vooruitblik naar lichtpuntjes voor onze lokale ondernemers, dan zijn dat de opening van restaurants en terrassen en de mogelijkheden voor recreatief nachtverblijf op bijvoorbeeld campings en vakantieparken. Natuurlijk, ook hier met strakke maatregelen en alleen als opengaan verantwoord mogelijk is. Zo is er een maximum van 30 plaatsen in restaurants en moet er voldoende afstand gehouden kunnen worden. Vooraf reserveren bij restaurants is noodzakelijk en u kunt alleen uit eten gaan als u geen klachten heeft zoals neusverkoudheid, koorts, keelpijn of hoesten.

We kunnen niet te ver vooruit kijken. Maar ik hoop dat de dalende lijn van het aantal zieken doorzet en dat er langzaamaan steeds meer mogelijk gaat zijn. Dat kan alleen als we voorzichtig blijven. Want we zijn er nog niet en er bestaat een risico op een tweede golf van zieken. Dat moeten we voorkomen. De beste bescherming zit nog steeds in het afstand houden, het mijden van drukte en het veelvuldig wassen van handen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Heeft u vragen over het coronavirus? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351. U vindt op de genoemde website ook een handleiding voor het zelf maken van mondkapjes die u kunt gebruiken in het openbaar vervoer. Heeft u als ondernemer door de coronamaatregelen financiële zorgen? Kijk dan op www.kempenplus.com/ondersteuning-ondernemers.

Met hartelijke groet,

Remco Bosma,
Burgemeester gemeente Bladel