Pagina opties

Groter
RSS

Brabantse oorlogsverhalen vastgelegd in STILLLEVENS; Sleutelscènes uit 75 persoonlijke verhalen verbeeld in miniatuurvorm (26-06-2019)

In 2019 en 2020 wordt gevierd dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd. Een mooi moment om hierbij stil te staan, te gedenken en vooral te vieren dat wij in vrijheid mogen leven.

In het kader van de 75-jarige bevrijding, selecteerde Brabant Remembers 75 ingrijpende oorlogsverhalen. Om deze verhalen te verbinden en te verbeelden in een duurzame canon, bedacht Rocco Verdult het concept van STILLLEVEN. STILLLEVEN is een collectie van 75 maquettes die ieder een scène weergeven uit een verhaal dat plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog. Het zijn weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde. De collectie bestaat voornamelijk uit witte maquettes waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in het donker en in de nacht zijn zwart. Alleen de hoofdrolspelers worden gekleurd om daarmee het publiek te gidsen en een houvast te bieden. De menselijke kant van elk verhaal wordt hiermee centraal gesteld. Het publiek krijgt de kans zelf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Het publiek kan vervolgens voor zichzelf bepalen om het feitelijke verhaal te gaan lezen of om met anderen in gesprek te gaan over hun eigen interpretaties.

Het STILLLEVEN dat zich afspeelt in de gemeente Bladel is vanaf 26 juni te zien in het gemeentehuis.