Pagina opties

Groter
RSS

Bevolkingsonderzoek borstkanker (19-05-2021)

bevolkingsonderzoek borstkanker in Bladel

Vanaf midden juni staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Bladel. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Borstkanker, u kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, worden vrouwen weer iedere 2 jaar uitgenodigd.

Bladel

Vrouwen uit Bladel met de postcodes 5531, 5532 en 5534  worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is van begin juni tot en met eind juli 2021 te vinden op de Varkensmarkt, achter winkelcentrum Posthof in Bladel. De volgende standplaats van het mobiele onderzoekscentrum is Vessem. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Bladel 84,7 %. Dit betekent dat er 1563 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 42 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 330. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u ook op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.