HomeActueelNieuwsWat te doen bij extreem weer?

Wat te doen bij extreem weer? (24-07-2017)

Onstuimig weer komt de laatste jaren regelmatig voor in Nederland. Meestal is er niets aan de hand, maar soms kan het weer omslaan in extreem weer, zoals langdurige hitte, zware storm met wind- en waterhozen, hevige sneeuwval of stevige vrieskou.

Wees goed voorbereid

Als er extreem weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv en internet. Het twitteraccount dat u kunt volgen is @KNMI. Het KNMI hanteert vier fasen voor het uitgeven van waarschuwingen:

  1. Geen waarschuwing: het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing. 
  2. Waarschuwing voor gevaarlijk weer: deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weerverschijnsel met zekerheid van minstens 60 procent kan optreden. Ook wel bekend als code geel.
  3. Waarschuwing voor extreem weer: deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden. Ook wel bekend als code oranje.
  4. Weeralarm: dit weeralarm verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het verschijnsel met zekerheid van minstens 90 procent kan optreden. Ook wel bekend als code rood. 

Wat kunt u zelf doen?

Bij een weerwaarschuwing kunt u te maken krijgen met allerlei ongemakken. Wees waakzaam en houd de weerberichten goed in de gaten. Bij een Weeralarm (code rood) worden algemene adviezen gegeven: blijf thuis als dat kan en sluit alle ramen en deuren. Wilt u schade melden? Wacht dan tot het ergste noodweer voorbij is. Zo raken de hulpdiensten niet overbelast. Als u echt de deur uit moet, neem dan voldoende water, voedsel, dekens, warme kleding en een mobiele telefoon mee. Laat anderen weten waar u naartoe gaat. Meer informatie staat op www.knmi.nl.

Bladel • Casteren • Hapert • Hoogeloon • Netersel