HomeActueelNieuwsKent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die een lintje verdient?

Bij gelegenheid van Koningsdag werd op 26 april in onze gemeente 7 onderscheidingen toegekend. Kent u ook een vrijwilliger die een lintje verdient? U heeft de mogelijkheid om iemand voor een Koninklijke Onderscheiding voor te dragen.

Voor de Orde van Oranje-Nassau komen mensen in aanmerking met (langdurige) bijzondere verdiensten voor de samenleving. Denk aan de vele vrijwilligers die actief zijn op sociaal-maatschappelijk gebied. Niet alleen bestuurders komen in aanmerking, maar ook mensen die door hun inzet verenigingen draaiend houden. Een Koninklijke onderscheiding kan worden toegekend bij Algemene Gelegenheid (Koningsdag) of bij een bijzondere persoonlijke gelegenheid (bijvoorbeeld een jubileum).

Koningsdag 2018

Koningsdag 2018 lijkt misschien ver weg, maar de voorbereidingen voor het toekennen van Koninklijke onderscheidingen bij die gelegenheid beginnen binnenkort weer. Als u vindt dat iemand in uw omgeving in aanmerking komt voor een Koninklijke onderscheiding, kunt u een aanvraag indienen bij de burgemeester. Om een Koninklijke onderscheiding te verkrijgen zijn verdiensten voor de gemeenschap (maatschappelijk, economisch, sociaal, cultureel of sportief terrein) belangrijk. Verenigingen, instellingen en maatschappelijke organisaties spelen daarom een belangrijke rol bij het indienen van aanvragen.

Hoe draagt u iemand voor?

Een aanvraagformulier voor een Koninklijke onderscheiding kunt u opvragen bij het bestuurssecretariaat (telefoon 361438 / 361439) of via http://www.lintjes.nl. Bij de aanvraag moet uitgebreid vermeld worden waarom de betreffende persoon wordt voorgedragen. Een nauwkeurige omschrijving van de verdiensten en de tijd die hieraan besteed wordt is erg belangrijk. Het is belangrijk dat u de volledige persoonsgegevens en uw relatie tot betrokkene hierbij vermeldt.

Het indienen van een aanvraag betekent niet automatisch dat de onderscheiding ook wordt toegekend. De burgemeester beoordeelt de aanvraag zorgvuldig en stuurt deze met zijn advies naar de Commissaris van de Koning. Daar wordt de aanvraag bekeken en doorgestuurd naar het Kapittel van de Civiele Orden. Deze commissie brengt uiteindelijk advies uit aan de Koning.

Termijnen waarmee u rekening moet houden

De aanvragen moeten tijdig in ‘Den Haag’ afgehandeld worden. Een lange periode van voorbereiding en behandeling is nodig. Dit betekent dat:

  • u de aanvraag voor Koningsdag 2018 vóór 1 juli 2017 moet inleveren bij de gemeente;
  • de aanvraag voor een bijzondere persoonlijke gelegenheid uiterlijk zes maanden vóór de datum van uitreiking binnen moet zijn bij de gemeente.

Informatie

Voor meer informatie over het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding kunt u contact opnemen met de burgemeester of het bestuurssecretariaat. Daarnaast kunt u de volgende websites bezoeken: www.lintjes.nl, www.kanselarij.nl en onderstaande link.

Bladel • Casteren • Hapert • Hoogeloon • Netersel