HomeActueelNieuwsHonden aan de lijn

Honden aan de lijn

In de gemeente Bladel laten veel mensen hun hond nog los rondlopen in de bos – en natuurgebieden. Het effect hiervan is groter dan u misschien denkt. Met name voor jonge dieren - zoals reekalfjes - is het ontzettend belangrijk dat er geen honden los rondlopen.

 In samenwerking met Vereniging het ReeWild en de lokale Wildbeheereenheden hebben de gemeenten Bladel en Reusel–De Mierden daarom borden in het bos geplaatst om hiervoor aandacht te vragen.

Honden jagen wild op, waardoor deze verstrikt raken in omheining, verdrinken, zichzelf uitputten of gewond raken. Slachtoffers zijn meestal jonge vogels, reeën of vossen. Toch is het meeste leed dat loslopende honden veroorzaken niet direct zichtbaar. De ontlasting van een hond op een dassenburcht kan ervoor zorgen dat dassenfamilies hun onderkomen niet meer uit durven en verhongeren. Een reekalf heeft geen lichaamsgeur, maar wanneer een hond een reekalf besnuffelt, dan draagt het kalfje zijn geur en laat de moeder haar jong in de steek.

In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Bladel zijn regels opgenomen waarin is bepaald dat honden aangelijnd dienen te zijn in de bossen. Deze gedragsregel is ook terug te vinden op de toegangsborden naar bos – en natuurgebieden. Wie zich niet houdt aan deze regels, riskeert een boete.

De oplossing is simpel: houd uw hond aan de lijn. Vooral in het voorjaar, van februari tot en met juni, is dit ontzettend belangrijk. In deze periode zijn er veel kwetsbare jonge dieren in het bos aanwezig. Wij hopen op uw medewerking. Voor meer informatie of als u melding wilt maken van een loslopende hond, kunt u contact opnemen met de heer Sotbi, groene handhaver in de gemeente Bladel via 0497-361636 of info@bladel.nl.

Bladel • Casteren • Hapert • Hoogeloon • Netersel