HomeActueelNieuwsFlora en Fauna maakt graag gebruik van het ecoduct ‘Kempengrens’

Flora en Fauna maakt graag gebruik van het ecoduct ‘Kempengrens’

In het najaar van 2014 werd het ecoduct Kempengrens over de A67 (E34 genoemd in België) ter hoogte van de grens met Nederland in Postel (Mol) voltooid. Vóór de aanleg is de zogenaamde nulsituatie flora en fauna bepaald, en sinds de aanleg wordt ieder jaar onderzocht wat het effect is van het ecoduct door Natuurpunt in opdracht van de Vlaamse overheid.

Uit de meest recente resultaten van 2016 blijkt dat er 16 wilde zoogdiersoorten gebruik maken van de verbinding over de snelweg (vleermuizen niet inbegrepen). Het gaat onder andere om het ree, de eekhoorn, het everzwijn, de bunzing, de mol, de egel en diverse muizensoorten. Er zijn daarnaast acht soorten vleermuizen waargenomen, waarvan ook al twee soorten die overwinteren in de aangelegde vleermuiskelder. De levendbarende hagedis maakt ook al veelvuldig van het ecoduct gebruik. Verder komen nog 6 soorten amfibieën en 8 vogelsoorten voor. Helaas worden ook veel menselijke passanten waargenomen, zoals motorcrossers, fietsers en wandelaars (soms met hond).

Er zijn uiteraard nog heel wat soorten niet vastgesteld. Het gaat dan onder andere om de boommarter, de das, de gladde slang, de hazelworm en een aantal amfibieënsoorten. Voor bepaalde soorten is dat een kwestie van tijd. Voor andere soorten is de directe omgeving nog onvoldoende geschikt. Ook valt op dat insecten nog niet veel gebruik maken van het ecoduct, hoewel er wel diverse soorten in de buurt voorkomen. Dit komt mogelijk door de nog (te) jonge vegetatie. De grootste uitdaging zal zijn om het ecoduct en omgeving geschikt te maken voor kritische heidesoorten als de gladde slang, de poel- en heikikker, de heidesabelsprinkhaan en de veldkrekel. Zo komt de gladde slang bijvoorbeeld al voor in de directe omgeving, maar zijn nog enkele ‘corridors’ van heide nodig om het dier ook naar het ecoduct te leiden. Hieraan wordt gewerkt.

Wilt u meer weten over de resultaten? U kunt het hele rapport hieronder downloaden of  uw vraag stellen via info@bladel.nl.

Te downloaden:

Bladel • Casteren • Hapert • Hoogeloon • Netersel