HomeActueelNieuwsBlauwalg geconstateerd in gemeente Bladel

Blauwalg geconstateerd in gemeente Bladel (05-09-2017)

Dit item is verlopen op 05-10-2017.

Waterschap De Dommel heeft bij metingen blauwalg aangetroffen op twee locaties in de gemeente Bladel. Het gaat om de vijvers in het zuiden van het Kempisch bedrijvenpark aan de Smaragdweg nabij het motorcrossterrein (dus niet de vijvers in het noorden, aan de Diamantweg nabij het Woonbos) en de visvijver Lemelvelden. Het is voor het eerst dit seizoen dat er blauwalg in onze gemeente is geconstateerd. De blauwalg bacteriën in het water kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Honden kunnen beter niet in met blauwalg besmet water zwemmen. Ook adviseren wij om er niet te vissen.

Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en in de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Op de website van het waterschap vindt u een actueel overzicht van locaties met blauwalg of botulisme en informatie over de risico’s: http://www.dommel.nl/blauwalg.

Bladel • Casteren • Hapert • Hoogeloon • Netersel